Granty aktualnie realizowane

L.p.

Temat

Kierownik

Okres realizacji

1 Identyfikacja lipidomicznych biomarkerów rozpoznawania autentyczności olejów jadalnych wsparta profilowaniem DSC i chemometrią  (OPUS 16)   Dr hab  J. Tomaszewska - Gras     2019-2022

  Granty zakończone

L.p.

Temat

Kierownik

Okres realizacji

1 Ocena aktywności bioaktywnych peptydów powstających z mleka koziego na drodze fermentacji prowadzonej przez mikroflorę ziarna kefirowego (MINIATURA-1)  Dr inż A. Biadała  2018-2019
2 Właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne ekstraktów roślinnych i ich zastosowanie  do ochrony jakości mięsa w trakcie przechowywania Dr inż. M. Muzolf-Panek 2015-2018
2 Ocena możliwości występowania grzybów mikroskopowych oraz mikotoksyn w jajach pozyskiwanych z różnych systemów utrzymania niosek.  dr inz T. Szablewski  2013-2017

3

Zastosowanie różnicowej kalorymetrii skaningowej DSC do wykrywania zafałszowań tłuszczów jadalnych 

Dr J. Tomaszewska- Gras

2010-2014

4

Określenie skuteczności przeciwdrobnoustrojowej promieniowania UV – C wobec mikroflory powierzchni skorupy jaj konsumpcyjnych

Prof. dr hab.J. Kijowski

2009-2010

5

Otrzymywanie dimerycznej formy lizozymu z białka jaja oraz jego antybakteryjne właściwości

Prof. dr hab.J.  Kijowski

2000-2004

6

Wpływ zmian zachodzących post mortem w białkach cytoszkieletowych na kształtowanie się cech jakościowych mięsa drobiowego

Prof. dr hab.J. Kijowski

1998-1999

7

Opracowanie metod otrzymywania i wykorzystania lizozymu ( N-acetylomuramylo-hydrolaza) o wysokiej aktywności przeciwbakteryjnej z białka jaja

Prof. dr hab.J. Kijowski

1996-1998

8

Technologia pozyskiwania, charakterystyka, utrwalanie i wykorzystanie preparatów białkowych typu surimi z mięsa drobiu odzyskanego mechanicznie

Prof. dr hab.J.Kijowski

1991-1994

 

PUBLIKACJE 

2021 ( lista JCR -od 2019 Inne)

 

1.. Leśnierowski G., Yang T. (2021) Lysozyme and its modified forms: a critical appraisal of selected properties and potential. Trends in Food Science & Technology, Volume 107, January 2021, Pages 333-342,   200 pkt., IF= 11,02. 

2. Stangierski J., Rezler R., Grześ B., Andrzejewski W., Konieczny P. (2021). Physicochemical characteristics of surimi-like material made from the muscle tissues of freshwater mussels (Sinanodonta woodiana Lea, 1834). Journal of Food Measurement and Characterization15, 2161–2172 (2021). https://doi.org/10.1007/s11694-020-00801-w 40 pkt, IF = 1,65

3. Nowaczewski S, T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska, K. Stuper-Szablewska, M. Rudzińska, Ł. Tomczyk, K. Szulc, S. Kaczmarek, K. Perz & M. Hejdysz (2021) Effect of age of Japanese quail on physical and biochemical characteristics of eggs , South African Journal of Animal Science, 1 , 51 , 120 - 127 70 pkt, IF = 1,11

4.Nowaczewski S. , Lewko L., Kucharczyk M. , Stuper-Szablewska M. , Rudzińska M. , Cegielska-Radziejewska R. , Biadała A. , Szulc K. Tomczyk Ł, Kaczmarek S., Hejdysz M.,Szablewski T.  (2021) Effect of laying hens age and housing system on physicochemical characteristics of eggs, Annals of Animal Science Vol. 21, No. 1 (2021) 291–309, 100 pkt, IF = 1,57

5. Tomaszewska-Gras J.,  Islam M. , Grzeca L. ,Kaczmarek A., Fornal E. (2021)  Comprehensive Thermal Characteristics of Different Cultivars of Flaxseed Oil (Linum usittatissimum L.), Molecules 26(7), 1958;  https://doi.org/10.3390/molecules26071958  100 pkt, IF = 3,27

6.Kawecki K,  Stangierski J. , Cegielska‐Radziejewska R. (2021): The Influence of Packing Methods and Storage Time of Poultry Sausages with Liquid and Microencapsulated Fish Oil Additives on Their Physicochemical, Microbial and Sensory Properties , Sensors , 21, 2653. https://doi.org/10.3390/s21082653 100 pkt, IF = 3,28. 

7. Tomczyk, Ł., Szablewski, T., Stuper-Szablewska, K., Biadała A., Konieczny, P., Nowczewski, S. and Cegielska-Radziejewska, R (2021) The effect of hydrogen peroxide prepared with silver ions on the qualitative traits of table eggs and reducing the dynamics of mycobiota growth, International Food Research Journal 28(2): 359 - 365 40 pkt, IF = 0,66

8. Cegielska-Radziejewska, R.; Szablewski, T.; Radziejewska-Kubzdela, E.; Tomczyk, Ł.; Biadała, A.; Leśnierowski, G. (2021) The Effect of Modified Lysozyme Treatment on the Microflora, Physicochemical and Sensory Characteristics of Pork Packaged in Preservative Gas Atmospheres. Coatings 202111, 488. https://doi.org/10.3390/coatings11050488 100 pkt, IF = 2,44

9.Kazubski, K.; Tomczyk, Ł.; Kopczyński, B.; Morasiewicz, P. (2021), The Epidemiology of Hip and Knee Primary and Revision Arthroplasties during the COVID-19 Pandemic. Healthcare, 9, 519. https://doi.org/10.3390/healthcare905051940 pkt, IF- 1.92

10. Zubaidi, M.A.; Proch, J.;Konieczny, P.; Tomczyk, Ł.  (2021) Toxicity Testing by the Microbial Assay for Risk Assessment (MARA) in Relation to Trace Elements Content in King Bolete (Boletus edulis) Collected in Several Sites of Poland. (2021)  Appl. Sci, 11, 4166. https://doi.org/10.3390/app11094166 70 pkt, IF=2,47

11. Przybylska-Balcerek, A.;Szablewski, T.; Szwajkowska-Michałek, L.; ´Swierk,D.; Cegielska-Radziejewska, R.;Krejpcio, Z.; Suchowilska, E.;Tomczyk, Ł.; Stuper-Szablewska, K.(2021)  Sambucus Nigra Extracts–Natural Antioxidants and Antimicrobial Compounds. Molecules, 26, 2910.  https://doi.org/10.3390/ molecules26102910  100 pkt, IF = 3, 27 

12. Kaczmarek, A.; Muzolf‐ Panek, M. Prediction of Thiol Group Changes in Minced Raw and Cooked Chicken Meat with Plant Extracts—Kinetic and Neural Network Approaches (2021) Animals, 11, 1647. https://doi.org/10.3390/ ani11061647 100 pkt, IF = 2,32

13. Biadała, A.; Adzahan, N.M. (2021) Storage Stability of Antioxidant in Milk Products Fermented with Selected Kefir Grain Microflora. Molecules, 26, 3307. https:// doi.org/10.3390/molecules26113307, 100 pkt, IF = 3,27

14. Leśnierowski, G., Yang, T. & Cegielska-Radziejewska, R. Unconventional effects of long-term storage of microwave-modified chicken egg white lysozyme preparations (2021)  Sci Rep 11, 10707, https://doi.org/10.1038/s41598-021-89849-2 140 pkt, IF = 3,99

15. Kaczmarek A, Muzolf-Panek M. (2021) Predictive Modeling of Changes in TBARS in the Intramuscular Lipid Fraction of Raw Ground Beef Enriched with Plant Extracts. Antioxidants., 10(5):736. https://doi.org/10.3390/antiox10050736 100 pkt, IF=5,014. 

16. Muzolf-Panek, M.; Kaczmarek, A. (2021) Predictive Modeling of Thiol Changes in Raw Ground Pork as Affected by 13 Plant Extracts—Application of Arrhenius, Log-logistic and Artificial Neural Network Models. Antioxidants 10, 917. https://doi.org/10.3390/ antiox10060917 100 pkt, IF = 5,014

17. Neunert, G.; Tomaszewska-Gras, J.; Baj, A.; Gauza-Włodarczyk, M.; Witkowski, S.; Polewski, K. Phase Transitions and Structural Changes in DPPC Liposomes Induced by a 1-Carba-Alpha-Tocopherol Analogue.(2021),Molecules,,26, 2851. https://doi.org/10.3390/molecules26102851, 100 pkt, IF = 3,27

18. Yang T., Leśnierowski G. 2021.  Microwave Modification as an Excellent Way to Produce Unique Lysozyme with Potential for Food and Human Health ( 2021) Foods, 10, 1319. https://doi.org/10.3390/foods10061319 70 pkt, IF = 4,09

Konferencje międzynarodowe 

Tomczyk, Ł.; Szablewski, T.; Stuper-Szablewska, K.; Biadała, A.; Konieczny, P.; Nowczewski, S.; Ce-gielska-Radziejewska, R. The Effect of a Hydrogen Peroxide Preparation with Silver Ions on the Qualitative Traits of Table Eggs and on Reducing the mycotoxin biosynthesis . Proceedings 2021, 65, https://sciforum.net/paper/view/conference/91471st International Electronic Conference on Toxins , 16/01/2021 - 31/01/2024, 

 

 

2020 ( lista JCR -od 2019 Inne)

1. Przybył, K.; Duda, A.; Koszela, K.; Stangierski, J.; Polarczyk, M.; Gierz, Ł. Classification of Dried Strawberry by the Analysis of the Acoustic Sound with Artificial Neural Networks. Sensors, 202020, 499. 100 pkt, IF=3,03

2. Stangierski J.; Rezler R.,  Kawecki K., Peplińska B. (2020) Effect of microencapsulated fish oil powder on selected quality  characteristics of chicken sausages,  Journal of the Science of Food and Agriculture, Vol.100,  5,  2043-2051, 100 pkt, IF=2,42

3. Biadała A. , T. Szablewski,  M. Lasik‑Kurdyś, R. Cegielska‑Radziejewska (2020): Antimicrobial activity of goat’s milk fermented by single strain of kefir grain microflora, European Food Research and Technology, https://doi.org/10.1007/s00217-020-03483-2, 70 pkt, IF=1,92 

4. Górecki M.T. , Nowaczewski S., Grzegrzółka  Szablewski T., Stuper-Szablewska K., Rudzińska M.., Cegielska-Radziejewska R.,  Biadała A. , Tomczyk Ł, Hejdysz M. , Racewicz P,  Gruszczyńska J. ( 2020) :Morphological and biochemical traits of pheasant Phasianus colchicus eggs in relation to embryo sex and egg laying date , Animal Science Papers and Reports, vol. 38 (2020) no. 2, 181-194 , 40 pkt, , IF=0,70

5.Neunert, G.; Tomaszewska-Gras, J.; Witkowski, S.; Polewski, K. Tocopheryl Succinate-Induced Structural Changes in DPPC Liposomes: DSC and ANS Fluorescence Studies., 2020, Molecules  25(12), 2780;100 pkt, , IF=3,06.

6. Yang T., Leśnierowski G. (2020). Thermal modification of hen egg white lysozyme using microwave treatment. Acta Sci.Pol. Technol. Aliment. 19 (2), 149-157 https://doi.org/10.17306/J.AFS.2020.0773 40 pkt

7. Muzolf-Panek, M.; Kaczmarek, A.; Tomaszewska-Gras, J.; Cegielska-Radziejewska, R.; Szablewski, T.; Majcher, M.; Stuper-Szablewska, K. A Chemometric Approach to Oxidative Stability and Physicochemical Quality of Raw Ground Chicken Meat Affected by Black Seed and Other Spice Extracts, Antioxidants,  20209, 903. 100 pkt, , IF=5, 018.

8. Szymandera-Buszka,Waszkowiak K., Kaczmarek A., Zaremba A, Wheat dietary fibre and soy protein as new carriers of iodine compounds for food fortification – The effect of storage conditions on the stability of potassium iodide and potassium iodate, LWT, 2020, 110424, ISSN 0023-6438, https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110424. 100 pkt, , IF=3,97

9. Muzolf-Panek, M., Kaczmarek, A. & Gliszczyńska-Świgło, A.( 2020)  A predictive approach to the antioxidant capacity assessment of green and black tea infusions, Food Measure . https://doi.org/10.1007/s11694-020-00727-3   40 pkt., IF= 1,65

10. Kawecki K., Rezler R.,  Baranowska H.M., Stangierski J. (2020). Influence of fish oil and microencapsulated fish oil additives on water binding and the rheological properties of poultry sausage batters. J. Sci. Food Agric. DOI 10.1002/jsfa.10723  , 100 pkt; IF=2,611. 

11.Kawecki, K., J. Stangierski, J. Niedźwiedź, and B. Grześ. “The Impact of Environmental Factors on the Occurrence of DFD-Type of Beef in Commercial Abattoirs”.  Emirates Journal of Food and Agriculture , Vol. 32, no. 7, Sept. 2020, pp. 533-42, doi:https://doi.org/10.9755/ejfa.2020.v32.i7.2125.   40 pkt; IF=1,008

Podręczniki i monografie 

Tomaszewska-Gras J. 2020 Toksyny ryb i bezkręgowców morskich, str 145-162 ,  W: Szkodliwe substancje w żywności- pochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne, red. naukowa A. Witczak,  Z.E. Sikorski, , Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 

Tomaszewska-Gras J. 2020 Systemy zabezpieczania zdrowotności produktów żywnościowych, str.255-266, W: Szkodliwe substancje w żywnościpochodzenie, działanie, zagrożenia zdrowotne, red. naukowa A. Witczak,  Z.E. Sikorski, , Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa

2019  

1. Stangierski J., J. Tomaszewska-Gras, H. M. Baranowska, M. Krzywdzińska-Bartkowiak, P. Konieczny    (2018) The effect of deep pectoral myopathy on the properties of broiler chicken muscles characterized by selected instrumental techniques.  European Food Research and Technology ,   DOI : 10.1007/s00217-018-3177-2, available on-line ,  70 pkt , IF = 1,92 ,

2. Markiewicz B., Muzolf-Panek M., Kaczmarek A. 2019. The effect of deficit and over-standard boron content in nutrient solution on the biological value of tomato fruit. J. Element., 24(3): . DOI: 10.5601/jelem.2019.24.1.1796, 40 pkt , IF=0,68,

3. Muzolf-Panek M., A. Kaczmarek, J. Tomaszewska-Gras, R.Cegielska-Radziejewska & M. Majcher (2019) Oxidative and microbiological stability of raw ground pork during chilled storage as affected by Plant extracts, International Journal of Food Properties, 22:1, 111-129, DOI: 10.1080/10942912.2019.15798343 , 70 pkt , IF = 1,85 , 

4.Tianyu Yang, G. Leśnierowski ( 2019): Changes in selected physicochemical properties of lysozyme modified with a new method using microwave field and oxidation PLOS ONE, doi.org/10.1371/journal.pone.0213021 , 100  pkt, IF=2,77,

5.Tomczyk Ł, T. Szablewski, K. Stuper-Szablewska, S. Nowaczewski, R. Cegielska-Radziejewska. The Influence of the Conditions of Acquisition and Storage of Table Eggs on Changes in Their Quality and the Presence of Mycobiota and Fusarium Mycotoxins.  2019 Jul 1;98(7):2964-2971. doi: 10.3382/ps/pez156, 140 pkt , IF=2.216 ,

6. Pawlak T, Gawałek J, Ryniecki A., Stangierski J, Siatkowski I, Peplińska B., Pospiech  E. (2018) Microwave vacuum drying and puffing of the meat tissue - process analysis, Drying Technology, 201 , VOL. 9 , 37, NO. 2, 156–163, 100  pkt  , IF=1,986.,

7. Tomaszewska-Gras J, Cais-Sokolińska D.,  Bierzuńska P.,  Kaczyński Ł.K., Walkowiak K., Baranowska H.M. 2019. Behaviour of water in different types of goats' cheese. International Dairy Journal, 95, 18-24.        100 pkt, IF=2,20 , 

8.  Kaczmarek A. Muzolf-Panek M., Tomaszewska-Gras J., Konieczny P. 2019. Determination of the botanical origin of honeys by physicochemical analyses, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 69. 191-201. DOI  10.31883/pjfns/108526., 100 pkt, IF=1,697

9. Kulczyński, B.; Kobus-Cisowska, J.; Taczanowski, M.; Kmiecik, D.; Gramza-Michałowska, A. The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia Seeds—Current State of Knowledge. Nutrients 201911, 1242.9. ,   140 pkt   , IF=4,171

10. Różańska M. B., Kowalczewski P. Ł., Tomaszewska-Gras J. , Dwiecki K.,  Mildner-Szkudlarz S. 2019. Seed-Roasting Process Affects Oxidative Stability of Cold-Pressed Oils. Antioxidants. 8, 313. DOI: 10.3390/antiox8080313.10. , 100 pkt , IF =4,52

11.Stangierski, J., Weiss, D. & Kaczmarek, A. (2019) Multiple regression models and Artificial Neural Network (ANN) as prediction tools of changes in overall quality during the storage of spreadable processed Gouda cheese , Eur Food Res Technol (2019). https://doi.org/10.1007/s00217-019-03369-y, 70 pkt , IF = 1,92 

12. Stangierski J., Kawecka A. (2019). An evaluation of the mechanical and sensory characteristics of selected foodstuffs for senior citizens. Acta Sci.Pol. Technol. Aliment. 18 (3), 305-315 https://doi.org/10.17306/J.AFS.2019.0655 , 40 pkt

13. Biadała A, Pikul J, Rudzińska M, Majcher M, Lasik-Kurdyś M, Szablewski T, Cegielska-Radziejewska T. (2019):The characteristic of functional fermented caprine milk, Emirates Journal of Food and Agriculture. 2019. 31(8): 618-625 ,  40 pkt, IF =0,921 

2018  ( lista A MNiSW lista B MNiSW

1. Lesnierowski G., Stangierski J. 2018. What's new in chicken egg research and technology for human health promotion? - a review. Trends in Food Science & Technology, 71, 46-51, 50 pkt., IF= 8,52
2. Cais-Sokolińska D., Bierzuńska P., Kaczyński Ł.K., Baranowska H.M.,  Tomaszewska-Gras J.  2018. Stability of texture, meltability and water mobility model of pizza-style cheeses from goat's milk.  Journal of Food Engineering, 222, 226-236, doi: 10.1016/j.jfoodeng.2017.11.034 ,40 pkt,  IF = 3,20
3. Tomczyk Ł. , T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska, L. Lewko, P. Konieczny (2018) : "An Assessment of the Influence of Silver Stabilized Hydrogen Peroxide on the Eggshell Condition" Emirates Journal of Food and Agriculture,  http://www.ejfa.me/index.php/journal/article/view/1605( in press) ,20 pkt,  IF= 0,61
4Sobczak J., Stangierski J., Marek P., Kijowski J. (2018). Effect of Probiotic Administration on Productivity and Quality of Broiler Chicken Meat. Animal Nutrition & Feed Technology. 18: 79-88. DOI: 10.5958/0974-181X.2018.00007.0 , 15 pkt. IF=0,30
5. Weiss D., Stangierski J., Baranowska H.M., Rezler R. (2018). Kinetic models of quality parameters of spreadable processed Gouda cheese during storage. Food Science and Biotechnology.  27(5):1387–1394 , https://doi.org/10.1007/s10068-018-0377-2 20 pkt , IF = 0,79
6.  Tomczyk Ł. , Ł. Stępień, M.Urbaniak , T. Szablewski, R. Cegielska-Radziejewska, K. Stuper-Szablewska (2018) : " Characterisation of the Mycobiota on the Shell Surface of Table Eggs Acquired from Different Egg-Laying Hen Breeding Systems" Toxins, 10,293, doi:10.3390/toxins10070293, http://www.mdpi.com/2072-6651/10/7/293/pdf , 35 pkt, IF= 3,27
7. Qian Ying, P. Wojciechowska, A. Siger, A. Kaczmarek, and M. Rudzińska, “Phytochemical Content, Oxidative Stability, and Nutritional Properties of Unconventional Cold-pressed Edible Oils.” Journal of Food and Nutrition Research, vol. 6, no. 7 (2018): 476-485. doi: 10.12691/jfnr-6-7-9., 20 pkt, IF = 0,69
8. Stangierski J., Andrzejewski W.,  Tomaszewska-Gras J., Grześ B., Urbańska M., Konieczny P.  2018. Effect of washing on the quality of surimi-like preparation obtained from soft tissue of freshwater mussel Sinanodonta woodiana (Lea, 1834)", Journal of Aquatic Food Product Technology, 27:9, 961-974,   20 pkt, IF = 0,68
9. Sikora, E., Górna, J., Szablewski, T. (2018). Rating the relevance of specific areas of allergen control procedures in Polish and British poultry meat processing plants. Intercathedra 1(34), 73–78 , 10 pkt 
10. Biadała A. , Konieczny P. (2018) Goat’s milk-derived bioactive components - a review (2018) Mljekarstvo  68 (4), 239-253, 20 pkt , IF =0,53
11.  Neunert G. , Jolanta Tomaszewska-Gras, Przemyslaw Siejak, Zuzanna Pietralik, Maciej Kozak, Krzysztof Polewski, 2018, Disruptive effect of tocopherol oxalate on DPPC liposome structure: DSC, SAXS, and fluorescence anisotropy studies, Chemistry and Physics of Lipids,Vol.216, 104-113, ISSN 0009-3084, https://doi.org/10.1016/j.chemphyslip.2018.10.001., 25 pkt , IF = 2,77
 

2017  ( lista A MNiSW lista B MNiSW)

1. Danyluk B., Stangierski J. (2017). Auswirkungen auf die Hitzeresistenz und Regenerationsfähigkeit von hitzegeschädigtem E. faecium PCM 1859. Fleischwirtschaft. 8: 98-102., IF = 0,17

2. Muzolf-Panek M., Kleiber T., Kaczmarek A. : Effect of increasing manganese concentration in nutrient solution on the antioxidant activity, vitamin C, lycopene and polyphenol contents of tomato fruit. Food Additives & Contaminants: Part A, ISSN: 1944-0049 (Print) 1944-0057 (Online), http://dx.doi.org/10.1080/19440049.2016.1277037, IF=1.878

3. Mroczek, E. Konieczny, P., Lewicki, A., Waśkiewicz, A., Janczak, D.(2017): Changes In Acrylamide Monomer Content During Composting Of Dairy Processing Sludge, Applied Ecology and Environmental Research, http://www.aloki.hu ,  ISSN 1589 1623 (Print) , ISSN 1785 0037 (Online) DOI: http://dx.doi.org/10.15666/aeer/, http://aloki.hu/indvolOF.htm, IF= 0.547

4. Kaczmarek A., Muzolf-Panek M., Rudzińska M.,  Szablewski T. , Cegielska-Radziejewska, 2017, The Effect of  Plant Extracts on Pork Quality During Storage - Italian Journal of Food Science,Vo 29 No 4 ,  Doi 10.14674/Ijfs-807, IF = 0,556

5. Baranowska H.M., J. Tomaszewska-Gras, D. Cais-Sokolińska, P. Bierzuńska, Ł. K. Kaczyński, 2017, Water mobility and thermal properties of smoked soft cheese, Mljekarstvo 67 (3), 188-196, IF = 0, 596

6. Kulczyński B. , Grdeń M. , Kobus-Cisowska J., Taczanowski M., Kmiecik D., Gramza-Michałowska A. 2017:  Nasiona chia. Nowa superfood. Przemysł Spożywczy, t. 71, nr 4, s. 42-45,

 

Podręczniki i monografie 

Tomaszewska-Gras J. 2017 . Budowa surowców i produktów żywnościowych. W: Chemia żywności . T.1 Główne składniki żywności,  pod red. Z.E. Sikorski, H. Staroszczyk, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 

Taczanowski M. 2017: Prawo żywnosciowe , Wyd. 2. , Wyd. Wolters Kluwer S.A., Seria Akademicka, str. 421, Warszawa 2017

 

2016  ( lista A MNiSW lista B MNiSW

1. Dwiecki K, Tomczyk Ł, Nogala‐Kałucka  M., Krzysztof Polewski, 2016: Novel method of propyl gallate determination in rapeseed oil using CdSe/ZnS quantum dots. European Journal of Lipid Science and Technology. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 2016, 118, 1788–1794. IF = 1.953

2.Górnaś P., Dwiecki K., Siger A., Tomaszewska-Gras J., Michalak M., Polewski K. 2016. Contribution of phenolic acids isolated from green and roasted boiled-type coffee brews to total coffee antioxidant capacity. European Food Research and Technology, 242:641-653. DOI:10.1007/s00217-015-2572-1. IF: 1,559

3. Gracka A., , Jeleń H., Majcher M., Siger A., Kaczmarek A. 2015. Flavoromics approach in monitoring changes in volatile compounds of virgin rapeseed oil caused by seed roasting. Journal of Chromatography A. (DOI: 10.1016/j.chroma.2015.10.088), IF = 4,17

4. Konieczny P., Cegielska-Radziejewska R., Mroczek E., Dziedzic J., 2016, Analysis of air quality in selected aeras of a poultry processing plant with the use of a microbiological air sampler, Brazilian Journal of Poultry Science,Jul - Sept 2016 / v.18 / n.3 / doi.org/10.1590/1806-9061-2015-0156,  IF= 0,429

5. Konieczny P., Tomaszewska-Gras J.,  Andrzejewski W, Mikołajczak B., Urbańska M., Mazurkiewicz J., Stangierski J. 2016. DSC and electrophoretic studies on protein denaturation of Anodonta woodiana (LEA, 1834). Journal of Thermal Anal Calorim , doi:10.1007/s10973-016-5707-0, IF = 2,01

6.  Lasik A.,  Pikul J.,  Majcher M., Lasik-Kurdyś M,, Konieczny P. 2016 Characteristics of fermented ewe's milk product with an increased ratio of natural whey proteins to caseins, Small Ruminant Research,DOI: 10.1016/j.smallrumres.2016.10.011, IF=  1, 083

7. Leśnierowski G. Cegielska-Radziejewska R., 2016 Nowe formy lizozymu- możliwości produkcji i wykorzystania, Przem. Spożywczy, 70/4, 27-29

8. Mroczek E., Konieczny P., Lewicki A.., Waœśkiewicz A., J. Dach, 2016. “Preliminary study of acrylamide monomer decomposition during methane fermentation of dairy waster sludge”, Journal of Environmental Sciences, DOI:10.1016/j.jes.2015.12.016, IF=2,00

9. Muzolf-Panek M., Waśkiewicz A.,Kowalski R., Konieczny, P., 2016 The effect of blueberries on the oxidative stability of pork meatloaf during chilled storage, Journal of Food Processing and Preservation. 40, 899–909. doi:10.1111/jfpp.12668,9.

10. Stuper-Szablewska K, Szablewski T, Busko M, Perkowski J. 2016. Changes in contents of trichothecenes during commercial grain milling, LWT - Food Science and Technology 69 (2016) 55-58, IF=2,416

11. Stangierski J., Poliszko S., Szczepka M., Mizgalski I. 2016. Audio-sensoryczna intuicyjna analiza akustyczno-emisyjnej aktywności produktów spożywczych. ABiD 3, 147-158. 

12..Pawlak T., Ryniecki A., Stangierski J, 2016: Puffing of pork: effects of process conditions on expantion ratio. Przemysł Spożywczy, T.70, Nov, 2016 , 15-17 

13. Tomaszewska-Gras, J.DSC coupled with PCA as a tool for butter authenticity assessment . J Therm Anal Calorim. doi:10.1007/s10973-016-5346-5, IF= 2,010

14. Tomaszewska-Gras J. 2016. Rapid quantitative determination of butter adulteration with palm oil using the DSC technique. Food Control. 60: 629-635. DOI: 10.1016/j.foodcont.2015.09.001. IF: 2,806

15.Tomaszewska-Gras J. 2016. Multivariate analysis of seasonal variation in the composition and thermal properties of butterfat with an emphasis on authenticity assessment. Grasas y Aceites, 67: e167, doi.org/10.3989/gya.0453161. IF= 0.827


Monografie 

1. Tomaszewska-Gras J. 2016. Ocena autentyczności tłuszczów jadalnych przy wykorzystaniu techniki DSC w połączeniu z metodami chemometrycznymi. W: Żywność dla świadomego konsumenta. Red. nauk. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak. Wyd. Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 124-133. ark wyd 0,6

2015 

Prace oryginalne

  1. Białas W; J. Stangierski; P. Konieczny  2015 Protein and water recovery from poultry processing wastewater integrating microfiltration, ultrafiltration and vacuum membrane distillation International Journal of Environmental Science and Technology , Vol. 12. Issue 6, June 2015, 1875-1888, IF = 2,19
  2. Frala A., Kowalski R., Waśkiewicz A., Szablewski T. 2015. Wpływ marynowania na powstawanie heterocyklicznych amin w mięsie poddanym grillowaniu. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna. 20(1),46-51
  3. Juzwa W., Myszka K., Białas W., Dobrucka R., Konieczny P, Czaczyk K.  (2015) Investigation of the effectiveness of disinfectants against planktonic and biofilm forms of P. aeruginosa and E. faecalis cells using a compilation of cultivation, microscopic and flow cytometric techniques, Biofouling: The Journal of Bioadhesion and Biofilm Research, 31:7, 587-597, DOI: 10.1080/08927014.2015. 1075126, IF= 3,42
  4. Kaczmarek, A., Cegielska-Radziejewska, R., Szablewski, T., Zabielski, J.  (2015). TBARS and microbial growth predictive models of pork sausage stored at different temparatures. Czech J. Food Sci., 33 (2015): 320-325, IF= 0,68
  5. Majcher, M. A., Kaczmarek, A., Klensporf-Pawlik, D., Pikul, J., & Jeleń, H. H. (2015). SPME-MS-Based Electronic Nose as a Tool for Determination of Authenticity of  PDO Cheese, Oscypek. Food Analytical Methods, (Adda 1986). http://doi.org/10.1007/s12161-015-0114-x , IF = 1,96
  6. Mroczek E. ,  Konieczny P., Kleiber T., Waśkiewicz A. , 2015, Effect of residual monomer from polyacrylamide on head lettuce grown in peat substrate , Food Additives & Contaminants,Part A , doi 10.180/19440049.2015.1096965 , IF = 1,80
  7. Słomińska L., Zielonka R., Jarosławski L.,  Krupska A., Szlaferek A.,Kowalski W. , Tomaszewska-Gras J.,  Nowicki M. 2015. High pressure impact on changes in potato starch granules.Polish Journal of Chemical Technology, 17, 4, 65-73. DOI: 10.1515/pjct-2015-0070., IF = 0,54
  8. Stangierski J., Baranowska H.M. 2015. The influence of heating and cooling process on the water binding in transglutaminase modified chicken protein preparation, assessed using low field NMR. Food and Bioprocess Technology, DOI: 10.1007/s11947-015-1618-5 , IF = 2,69
  9. Stuper-Szablewska K., Buśko M., Szablewski T., Ostrowska A., Matysiak A., Nowaczewski S. Profil organicznych związków lotnych różnych rodz